Matfrågan vecka 47 2007

Vem är författaren?

”Varje fredag spände Tsyganok den brune Ajarap – mormors gunstling och en riktig matfriare för resten – för en stor släde, satte på sig päls och skinnmössa, band ett grönt skärp stadigt om livet och åkte iväg till torget för att handla matvaror. Ibland dröjde han länge borta. Alla i huset blev oroliga, ställde sig vid fönstren, andades bort isen på rutorna och tittade nedåt gatan.
- Kommer han inte?
- Nej.
Allra oroligast var mormor.
-Det är då förskräckligt! sade hon till söner och man. Vi blir nog av med både karl och häst på det här sättet. Och att ni inte skäms, era otäckingar! Har ni inte nog med ert eget? Vår Herre straffar er ska ni få se, för att ni är så snikna.
- Jo, jo, brummade morfar buttert. Det här är sista gången …

Ibland kom Tsyganok tillbaka först vid middagstiden. Morbröderna och morfar skyndade ut på gården till honom, mormor kom rultande efter som en björn – hon var alltid trög och ovig vid den här tiden på dagen – och tog den ena prisen efter den andra ur sin dosa. Barnen kom också utspringande och under muntert stim började man lassa av släden som var fullpackad med spädgrisar, fjäderfä, fisk och kött av alla slag.

Morbröderna kastade sig över lasset, plockade upp fjäderfjän, fisk, gåslever, kalvfötter och köttstycken, vägde var sak i handen, visslade och väsnades.  

Rätt svar på förra veckans fråga: Sven Delblanc

Vinnare:
Gunvor Gustavsson, Katrineholm
Anita von Elern, Grebbestad
Lars-Erik Persson, Umeå
Karin Andersson, Göteborg 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 28 november.       
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".