Mustig fiskgryta

I Meny vecka 1 2008

600-800 g fiskfilé (gärna gös eller annan fast fisk)
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
1 röd och 1 grön paprika
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 krm stött kummin
1 tsk torkad timjan eller oregano
1-2 msk tomatpuré
5 dl höns- eller fiskbuljong
1 dl rött vin
salt och peppar + en nypa socker
Chilipasta eller cayennepeppar
3 msk vetemjöl
1 burk crème fraiche

Skär fisken i lite grövre kuber. Skala och skär grönsakerna i lite grövre tärningar eller strimlor. Värm lite olja i en gryta och fräs grönsakerna däri, bryn de lite lätt, tillsätt paprikapulver och tomatpuré och fräs lite till. Tillsätt pressad eller hackad vitlök, kummin och lagerblad. Häll på buljongen och vinet, låt det hela småputtra i ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar samt en nypa socker och ev. chilipasta eller cayennepeppar om man tycker om lite hetta. Vänd fiskbitarna i vetemjöl. Hetta upp i en panna och bryn fisken hastigt på ganska stark värme, salta lätt och lägg dem sedan ner i grönsaksröran. Lägg på ett lock och koka upp grytan, dra av och ställ på en köksbräda. Efter 5 minuter är grytan färdig. Strö massor av hackad persilja över. Servera gärna en klick vispad crème fraiche därtill, ev. smaksatt med saffran och vitlök samt ett gott bröd. Tycker man om oliver så är det gott att ha i lite svarta kalamataoliver, även soltorkade tomater gör grytan extra mustig!