Matfrågan vecka 5 2008

Vem är författaren?

Under det rastlösa resande som jag ägnade en del av min ungdom åt kom jag en gång att hamna i Albanien. Då som nu ett mycket fattigt land. Men ett jordbruksland.

Landsbygden lockade mig inte. Jag håller mig gärna långt borta från höns och grisar. Så länge de är i livet.

Som slaktade objekt lockar de mig dock. Som utbildad kock (på Kungsholmens yrkesskola, S:t Göransgatan) var jag (och är) duktig på styckning, rensning och sortering. Under en promenad i Tirana, diskret övervakad av två män i svarta kostymer, hamnade jag utanför en institution som påminde mig om något som jag först inte kunde placera. Plötsligt gick det upp för mig. Min gamla yrkesskola i Stockholm! Samma slitna funkisarkitektur från femtiotalet. Samma onormalt små in- och utgångar där elever i övre tonåren trängde sig ut och in. Och mycket riktigt, precis som i Stockholm: alldeles intill hörnet låg en butik som sålde maträtter och bröd som kockeleverna gjort.

Skyltfönstret var på albanskt vis mycket glest dekorerat. Men ändå tända ... jag kände igen den teknik jag hade använt själv de dagar det varit min tur att skylta. Man lägger ut lite gamla kartonger, pyramidformat men med ett tyg som draperas i veck. Sedan pryder man den högsta punkten, den som ska bli blickfång, med en maträtt upplagd på skolans snyggaste fat. I det här fallet ljusblå keramik och en placerad ungtupp dekorerad med plommon och smålökar. Snyggt. Men långt ifrån perfekt. Tydligen kände man inte till hur fågelns lår hindras från att falla ut åt sidorna.

Rätt svar förra veckan: Lennart Sjögren 

Vinnare:
Göran ”Påven” Nyhman, Sörberge
Birgitta Helmer, Västra Frölunda
Ulrik Sundbäck, Stockholm
Lars Olovsson, Lund

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 6 februari.         
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".