Matfrågan vecka 06 2008

Vem är författaren?

Att Helmut Kohl tyckte om mat var inte så svårt att räkna ut, och även jag uppskattar ett gott bord. När vi jämförde tysk och svensk mattradition, visade det sig att Helmuts hustru Hannelore just hade utkommit med en bok om en kulinarisk resa genom Tyskland. Helmut sade att ingen publikation som han hade medverkat i hade gett honom större gensvar än den.

Väl hemkommen från Östersjökonferensen sände Helmut Kohl boken till mig. Den innehöll bland mycket annat en osannolik rätt som hette suggmage, Saumagen, bokstavligen en magsäck som fylldes med en massa kött, fläsk och rotsaker i tärningar och kryddades ordentligt.

Inför mitt besök i Tyskland i juli 1996, frågade Helmut om jag hade några speciella önskemål vad gällde maten.

Jag föreslog omedelbart Saumagen. Då blev Helmut Kohl glad.

Jag förstod nog inte riktigt vad jag hade gett mig in på med den beställningen. Helmut Kohl tog emot i det oansenliga, låga, nästan barackliknande förbundskanslerkontoret i Bonn. Efter de inledande överlägg­ningarna på hans arbetsrum, som förresten rymde en enorm samling stenar från världens alla hörn, förflyttade vi oss till matsalen. Samtalet fortsatte som tidigare. Mycket av det internationella umgänget sker i anslutning till frukostar, luncher och middagar, eftersom alla inblandade strävar efter att använda tiden så effektivt som möjligt.

Fast just denna lunch i Bonn var ett undantag. Maten som serverades omöjliggjorde allt skarpsinne under eftermiddagen:

Till förrätt serverades en mycket krämig kantarellsoppa, starkt kryd­dad med vitpeppar. Huvudrätten var suggmagen som jag hade önskat mig. Den var skuren i centimetertjocka skivor, stekt i smör och servera­des med så kallad gräddpuré, ett mycket välsmakande potatismos.

Rätt svar förra veckan: Carl-Johan de Geer 

Vinnare:
Lage Bergström, Stockholm
Ann-Marie Bliselius, Bjärred
Katarina Lindberg, Katrineholm
Solveig Rudström.S, Sunne

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 13 februari.        
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista