Insaltning av skinka

Jag lyssnade idag lördag 9/2 på reprisen av Meny. Jag hörde att recept på insaltning av skinka efterlystes. Jag har ett gammalt recept som jag använde på 70-talet och som står sig än idag. Receptet har jag fått från en gammal skolkökslärarinna, av den gamla stammen.

4- 5 kg skinka
2 dl salt utan jod
3 tsk salpeter
1 dl sirap eller strösocker
1 msk krossad kryddpeppar
2 msk torr senap
1 msk mald ingefära

Gnid skinkan med kryddblandningen, låt ligga svalt i 2 dygn, vänd då och då.

Koka en saltlag:
6 l vatten
3 tsk salpeter
9 dl salt utan jod
1½ dl strösocker

Koka upp lagen och skumma väl. Låt kallna. Skinkan läggs i den kalla lagen, lagen bör täcka köttet. Förvaras kallt. Skinkan (köttet) är färdigsaltat efter 14 dagar. Köttet, skinkan kan behöva vattnas ur något.
Jag hoppas att receptet kan komma till användning.

Mvh Annalena Andersson, Oxelösund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".