Rågbröd med surdeg

I Meny vecka 8 2008

3-4 limpor

Ugnstemp. 225-175°

Surdeg:
3 dl vatten
25 g jäst
3 dl grovt el. fint rågmjöl

Efter 1—2 dygn:
7 dl vatten
½ dl olja el. flytande margarin
1 msk salt
8 dl grovt el. fint rågmjöl
ca 15 del vetemjöl, helst vetemjöl

Surdegen:
Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1—2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare ½ dl mjöl efter 1 dygn.

2:a eller 3:e dagen:
Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten, fett, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs degen Övertäckt ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 3 eller 4 delar. Forma dem till släta längder. Limporna blir lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan
rullas ihop. Lägg limporna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175°. Grädda 50—60 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista