Grissini

I Meny vecka 9 2008

34 grissini

25 gram jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6½ dl durumvetemjöl
mjölk att pensla med

Hembakta grissini, tunna, spröda italienska bröd formade som pinnar. De är goda som tilltugg med lindad parmaskinka runt. Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och så har du goda tilltugg till drinken eller innan maten. Kan också frysas och värmas. Grissinis bakas bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på) men det går även bra med vanligt vetemjöl. Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar. Rulla dem till avlånga och smala stänger, ung. lika långa som plåtens kortsida. Lägg stängerna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla pinnarna med lite mjölk och grädda dem i ca 25 minuter tills de fått färg och är spröda.