Matfrågan vecka 10 2008

Vem är författaren?

Honungen kom från Lindbloms för att de hade bikupor med bin.
En gång trasslade en bisvärm in sig i mina flätor och huvudet svällde opp till sin dubbla storlek på någon sekund.
Sådant ingick i priset på honungen när jag var barn.
Barnarbete var det ingen som sa något om.
Vi hjäpte till som mamma gjort när hon var liten och momma som tjänat lillpiga i kyrkbyn och gått en mil varje morgon när hon var blott nio år.
Med allting drog vi vårt strå till stacken, alltid var det något.
Grisar måste jagas för de smet när de skulle slaktas. Hö måste räfsas, ved staplas, kor fösas.
Ärter skulle spritas, grönsaksland gallras, rensas, kupas, vattnas, lingon och blåbär plockas. Smultron längs 81-ans länsväg, hallon på hyggena.
Allt utom myltan bidrog vi till att få hem, myltan, myrens guld, hjortronen som växte på myrarna östomsjön, de bottenlösa myrarna som drog ned ett barn till dess säkra drunkningsdöd.
Vi var en del av det hela som behövdes för att allt skulle hinnas med innan vintern kom och det måste skottas till källaren där konservburkarna stod med datum och sort skrivet i skrivstil på etiketterna och där potatisen låg i potatisbingen.
Vi for inte illa och svalt inte, vi hade pjäxor och varma sängar och minst tre mål mat om dan.
När momma var liten fanns det svältande barn som åt ihjäl sig på palt om det bjöds.
Så nära är det, så liten marginal.
På oss gick det ingen hungersnöd.
När Desirées farfar begravdes – Desirée min bästa vän som var döpt efter prinsesssan Desirée – fanns det struvor, kardemummarån och finska pinnar, drömmar, smörkransar, kanelhjärtan, mandelmusslor, chokladsnittar, pärlsockerringar, wienerbröd, sockerkaka, tigerkaka och sju sorters bullar.
Så var det på varenda begravning, skördefest, bröllop och lyskaffe. Så många kaksorter som mänskligheten uppfunnit fram till dess, kaksorter som av efterkommande generationer skulle förintas i kostcirkelns namn och därtill karlsbaderbullar.
Att det ska vara sånt väsen för en madeleinekaka när en karlspaderbulle duger lika bra. Ett helt samhälle, en hel matkultur förlorad och återfunnen i smaken av en karlspaderbulle med en gnutta marsipangrönt inuti.

Rätt svar förra veckan: Imre Kertész

Vinnare:
Solveig Rudström, Fryksdalen
Margareta Johansson, Kvänum
Lennart Bernhardsson, Stockholm
Barbro Lindblad, Karlskrona

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 12 mars.        
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".