Lammstek till påsk

I Meny vecka 12 2008

1½ kg urbenad, uppbunden lammstek
4-6 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
1 msk färsk salvia
1 msk färsk timjan
salt
vitpeppar från kvarnen
ca 50 g smör
olivolja

Dag 1:
Plocka, repa el. hacka grovt kryddorna. Blanda. Dela vitlöksklyftorna. Gnid in med olivolja, peppra, vänta med saltet. Späcka lammet med vitlöken. Bädda in med kryddblandningen. Slå in i plastpåse, pressa ut all luft och förslut och in i kylen 1 dygn.

Dag 2:
Skrapa av det mesta av kryddorna, spara. Salta. Bryn i smör runt om stick in köttermometer. In i ugn 125-150º och låt gå i ugn till 62º för rosa, 70 för genomstekt. Låt vila 10-15 minuter i folie. Vid servering fräs upp de sparade kryddorna i brynt smör. Skär upp steken och fördela smör- och kryddblandningen över skivorna. Servera med klyftpotatis eller rostade rotfrukter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".