Elisabet Johansson

Smaskigt med lakrits

Lakritskaramellsås

Lakritsmaränger:

Semifreddo:

Lakritskaramellsås

8 port

1 dl socker
½ dl + 2 dl vatten
1/3 påse lakritssnören eller
4 Kick mjuk lakritskola, ca 80 g

Lägg socker och ½ dl vatten i en kastrull och koka till en ljus karamell. Rör bara i början tills sockret och vattnet blandats. Undvik att röra efter att sockret och vattnet kokat ihop till en karamell, annars kan sockret bli grynigt. Häll på 2 dl vatten och låt koka tills karamellen har smält. Tillsätt lakritssnören eller Kick och låt sjuda under omrörning tills lakritsen smält. Låt såsen kallna.


Lakritsmaränger

ca 50 små maränger

3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl socker
2 dl florsocker
½ msk lakritsgranulat, 1 msk lakritspulver eller 1½ msk finkrossade salmiaktabletter (lakrisal)

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitor och citronsaft skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret och vispa in det i skummet. Tillsätt resten av sockret, öka hastigheten igen och vispa ett par minuter. Sikta florsocker och lakrits genom en sikt eller en finmaskig sil. Vänd ner det i skummet med en slickepott. Fyll en spritspåse med slät tyll med marängen. Spritsa ut små maränger på en plåt med silikonbakmatta eller bakplåtspapper. Du kan också klicka ut marängerna med hjälp av ett par skedar. Grädda marängerna i cirka 5 minuter. Sänk temperaturen till 100 grader och låt marängerna stå och torka i ugnen i cirka 1-1 ½ timme. Tips! Doppa botten av marängerna i tempererad choklad.


Semifreddo

6 port

3 dl grädde
3 äggulor + 2 äggvitor
4 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk lakritskaramellsås eller O’hoj lakritssås

Vispa grädden och sätt in den i kylen. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett pösigt skum. Vispa upp äggvitorna i en separat bunke. Blanda ner grädden i äggulorna och vänd sist i de vispade äggvitorna. Varva semifreddosmet och lakritssås i portionsglas så att det blir ett marmorerat mönster. Ställ glasen på en bricka i frysen i minst 4-5 timmar. Ta fram semifreddon i god tid före servering så att den hinner bli lagom mjuk.

Elisabet Johansson, konditor och kokboksförfattare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".