Picknickkorgar

Picknick för 4 personer

Tunnbrödsrullar:
4 små tunnbröd
1½ hg rostbiff
100 g philadelphiaost
ca 1 tsk riven pepparrot
1½ msk hackad gräslök
½ gurka

Börja med att blanda philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Smaka av och tillsätt ev. mer pepparrot eller gräslök. Bred krämen på tunnbröden och täck med rostbiff. Skär gurkan i stavar och lägg sedan vågrätt och jämt fördelat på tunnbröden. Rulla ihop och skär små snittar. Förvara snittarna i plastfolie eller i en burk med lock.

Gravad lax på kavring:
100 g gravad lax
4 skivor kavring
½ dl hackad dill
1 krm salt
1 tsk socker
2 msk svensk söt senap
¾ dl raps- eller matolja
1 nypa vitpeppar
1 tsk vinäger

Lägg i hälften av dillen i en rundbottnad bunke, tillsätt salt och socker och gnid in det med dillen. Tillsätt senap och blanda ihop. Sedan ska du tillsätta oljan så det blir en sås av det här. Det är lätt att såsen skär sig, därför kan man använda en elvisp eller en matberedare (men tillsätt då dillen sist) och hälla i oljan i en tunn, tunn stråle.  Tillsätt sedan lite vitpeppar, vinäger och dill efter smak. Om såsen skär sig ändå, kan man testa att vispa in några droppar citronsaft. Nu när såsen är färdig ska det bara blandas ner gravad lax i små bitar. Förvara i en liten burk och lägg sedan på en färsk och god skiva av kavring.


Chevrébollar:
150 g chevré
1 msk flytande honung
1½ msk färsk hackad timjan
2 msk crème fraiche
1½ dl pinjenötter

Smula ner chevrén, utan det yttersta lagret. Tillsätt alla ingredienser förutom pinjenötterna i samma skål som osten. Ställ i kylen. Rosta pinjenötterna under tiden i en torr panna tills de får fin färg. Hacka nötterna lite. Rulla sedan bollar av ostkrämen när den stelnat något och rulla i nötterna. Förvara dem kallt och ät gärna med en tandpetare.


Grönmögelost med granatäpple på ett kex:
Vindruvor
Päron

Vin

Vitt Alternativ:
La Gascogne par Alain Brumont
Producent: Brumont
Land: Frankrike, sydväst
Druvor: Manseng – Sauvignon blanc
Varunummer: 2882
Pris för 750 ml: 75 kr
Det här vinet rekommenderar vi till Gravlaxen och Tunnbrödsrullarna. Det finns en mycket hög fruktsyra i vinet som särskilt balanserar syran i Gravlaxen och Hovmästarsåsen. Vinet förhöjer matens smak mycket bra.


Rött Alternativ:
Penfolds Rawson’s Retreat
Producent: Penfolds
Land: Australien, South Eastern Australia
Druvor: Shiraz, Cabernet Sauvignon
Varunummer: 6942
Pris för 750 ml: 72 kr

Det röda vinet rekommenderar vi till grönmögelosten, chevrébollarna och även tunnbrödsrullarna. Vinet är snällt och lättdrucket med en hög fruktsyra som balanserar sältan från osträtterna.

Alkoholfritt Alternativ:
Mousserande Jordgubbsvin
Producent: Raggendorf
Land: Österrike
Varunummer: 1918
Pris för 750 ml: 29 kr

Detta är ett utmärkt alkoholfritt alternativ för dig som inte vill dricka alkohol. Det är halvsött med tydlig jordgubbssmak, ett mousserande med smak av sommar.

Maria Stellin, Sara Ankarberg, Frida Nensén