Bademjan Aubergine på persiskt vis

En annan klassiker från Babajan. Kan ätas ljummen som en del av en meze eller som tillbehör till lammrätter. Perfekt som ett inslag på en vegetarisk buffé. Bademjan betyder helt enkelt aubergine på farsi.


3 auberginer
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 hela kanelstänger
salt, peppar
olivolja
en stor bunt bladpersilja och gärna färsk mynta
2 burkar tomatkross
1 tsk sambal badjak
1 msk socker

Denna rätt ska bakas i ugn. Börja med att sätta ugnen på 180º medan du skalar och hackar lök och vitlök. I en långpanna hälls en riklig mängd olivolja – säg 2 dl. Låt den bli varm i ugnen först. Blanda sedan i hackad lök och vitlök. Rör om så att allt är oljetäckt och låt alltihop rosta långsamt i ugnen. Rör om då och då så att det inte bränns. Det hela ska vara gyllenbrunt och löken ska karamelliseras – då kommer sötman fram. Under tiden har du skurit auberginerna i 2 cm tärningar. Blada dessa i lökmassan tillsammans med den hackade persiljan. Rör om och sätt tillbaka i ugnen så att även auberginerna blir rostade. En halvtimme tar det säkert. Till slut tillsätts tomatkross och sambal badjak, kanelbarken, salt, några varv med pepparkvarnen och sockret. Tillbaka i ugnen och låt det baka ihop till en aromatisk doftande rätt. Rör om lite lätt och smaka av. Strö över grovt hackad persilja och mynta. Servera ljummen med kall turkisk yoghurt och varma pitabröd till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".