Khoresh fesenjan Persisk gryta

Khoresh är beteckningen för en gryta, som alltid är syrlig. Milt kryddad men alltid smaksatt med något syrligt t.ex. citron, lime, granatäpple, sur apelsin – t.o.m. rabarber. Fasenjan, den klassiska, är gjord på anka eller fasan – men vi gör den med kyckling – och fogar den till Kackelstugans andra kycklingrätter från hela världen!

1 stor hackad gul lök
½ tsk svartpeppar
½ tsk gurkmeja
100 g smör eller olja (helst fett fr. fårsvansr)
ca 500 g kyckling i bitar
saft av en citron
1 tsk kardemumma
2 msk vetemjöl
250 g grovt hackade valnötter
1 dl hett vatten
3 dl granatäppeljuice (el. limejuice, brunt rörsocker o. tomatjuice istället)
salt
matolja
1 liten aubergine

Stek lök med peppar och gurkmeja i smör eller olja tills den är gyllenbrun. Ta ur från pannan men lämna matfettet kvar. Strö mjöl och valnötter på kycklingbitarna och bryn i matfettet, tillsätt vatten, granatäppeljuice och salt efter smak samt citronsaft om man vill ha rätten riktigt syrlig. Täck med lock och sjud på låg värme i 30 minuter. Skär auberginen längs med i tunna skivor och strö på salt och låt stå 10 minuter. Skölj av, torka och stek i olja tills den är vackert gyllenbrun på båda sidor. Lägg auberginen över kycklingen och sjud vidare på låg värme till auberginen mjuknat ordentligt och en mustig brun sky täcker kyckling. Strö över kardemumma, rör om försiktigt och koka försiktigt och koka ytterligare fem minuter. Servera med ris. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista