Slottsstek

I Meny vecka 1 2003
8 port 1 kg benfritt nötkött, t.ex. fransyska 1 msk margarin 1 tsk salt 8 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 gul lök i skivor 4-6 ansjovisfiléer 1 msk vinäger 2-3 dl vatten Sås: 6 dl sky + ev. buljongtärning 4 msk vetemjöl + 1 dl vatten 1 dl grädde salt, nymalen peppar Bryn fettet i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det långsamt på alla sidor till en vacker färg. Krydda steken runtom med salt och peppar. Späd med 1 dl vatten vid sidan om köttet. Tillsätt övriga kryddor, lök, ansjovis och vinäger. Låt steken bräsera under lock på svag värme tills den är mör. Ungefärlig tillagningstid 1½ timme. Vänd steken någon gång och späd med mera vatten om det behövs. Stick med en provnål, köttet ska kännas mjukt och köttsaften ska vara klar och genomskinlig när köttet är färdigt. Man kan också sätta in en köttermometer under slutet av stekningen. Innertemperaturen ska vara 75º för genomstekt kött. Ta upp steken, lägg den på en skärbräda och låt den stå 10-15 minuter inlindad i aluminiumfolie. Sås: Sila och mät upp skyn i en kastrull. Späd med ytterligare vatten och smula ev. i en buljongtärning. Rör ut vetemjölet med kallt vatten till en slät redning. Rör ner den i skyn under omrörning. Koka såsen 3-5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och ev. ansjovisspad. Skär köttet i skivor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista