Porterstek

10 port
1,3 kg benfritt nötkött, t.ex. högrev el. fransyska
1 flaska (33 cl) porter, mörkt öl el. svagdricka
½-1 dl outspädd svartvinbärssaft
½ dl äkta soja
1 tsk timjan
1 tsk hela enbär
4 hela svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta i skivor 2 gula lökar i klyftor vatten

Sås:
7½ dl spad
¾ dl vetemjöl
1-2 dl grädde

Blanda porter, öl eller svagdricka med svartvinbärssaft och soja i en gryta och koka upp. Sätt i köttermometern i mitten på köttstycket, lägg i köttet och späd ev. med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma om det behövs. Lägg i kryddor, buljongtärningar, vitlök och gul lök. Sjud under lock på svag värme till 75-80° ca 1½ tim. Känn med en provnål att köttet är mört. Ta upp steken och låt den vila inlindad i aluminiumfolie ca 15 min. Skär sedan köttet i skivor.

Sås:

Mät upp 7½ dl av spadet i en kastrull, rör ut mjölet i grädden till en slät redning och rör ner den under omrörning. Koka 3-5 min. Smaka av.

I Meny vecka 3 2003

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista