Gorgonzola o päronspäckad köttfärsrulle i filodeg

I Meny vecka 3 2003. Karin Franssons färsrätter:
1 sats grunddeg för köttfärs 150 g gorgonzolaost 3 päron 1 gul lök + 2 vitlöksklyftor 60 g pinjenötter 1 krm stött rosmarin 1-2 msk balsamvinäger 3 blad filodeg Skala och hacka den gula löken. Skala päronen, kärna ur och skär dem i lite grövre tärningar. Fräs hacket i lite olivolja, tillsätt hackad vitlök och stött rosmarin, droppa över 1-2 msk balsamvinäger och låt den dunsta in i fräset. Drar av och låt kallna. Rosta pinjenötterna i en torr panna, låt kallna. Skär gorgonzolan i ca 1-2 cm stora tärningar. Lägg plastfolie på köksbänken. Lägg på grundfärsen och kavla ut till en rektangulär platta. Fördela lök- och päronfräset, gorgonzolatärningarna och pinjenötterna över plattan. Rulla upp med hjälp av plastfoliet. Linda in rullen i filodeg och placera den på ett smort ugnssäkert fat. Pensla rullen med smält smör och grädda i 200° i ca 40-40 minuter. Pensla gärna med smält smör under gräddningstiden. Täck ev. av med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Servera med portvin- eller rödvinssås samt fräst spenat eller broccoli. Det går även att steka rullen som den är utan filodeg. Täck då gärna rullen med bacon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista