Ostrisotto

I Meny vecka 7 2003. Henrik Håkansson, Årets Kock 1997:
6 port 3 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 paket saffran eller 150 g svamp t.ex. champinjoner 3 msk smör 5 dl avorio- eller aborioris 3 dl torrt vitt vin ca 1,2 l höns- eller grönsaksbuljong 200 g riven lagrad herrgård salt och svartpeppar Skala och finhacka schalottenlök och vitlöksklyftor. Fräs lök samt saffran eller svamp, utan att det tar färg, i lite av smöret i en vid kastrull. Vänd ner riset och låt det fräsa med en stund. Tillsätt vinet och cirka 3 dl buljong. Låt risotton sjuda försiktigt så att buljongen sakta kokar in. Rör då och då och tillsätt mer buljong efter hand tills all buljong har kokat in. När riset är "al dente", mjukt men fortfarande med lite tuggmotstånd kvar. Är det dags att röra ner resten av smöret och osten. Risotton ska ha en krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".