Sparris

I Meny vecka 20 2008

Den sparris vi äter är de späda skotten av en liljeväxt som har sitt ursprung runt östra Medelhavet. De skott som skördas ovanför marken ger oss den gröna sparrisen, medan de som täcks med jord blir blekgula och får ett hårdare yttre skikt på halva skottet.
Färsk vit sparris ska alltid skalas, den gröna bara om den är grov. Det finns också små fina gröna sparrisar från Asien. De passar bra att steka lätt, grilla eller woka. Fryst grön sparris kan användas direkt, värmas eller stekas.

Skala sparris:
Vit färsk sparris skalas med sparrisskalar eller potatisskalare. Skala längs med sparrisen strax nedanför knoppen, skär sedan bort ca 2 cm från den nedre delen av sparrisen, som ofta är lite träig.

Kokt färsk sparris:
Koka 5-10 sparrisar per person beroende på tjocklek. Grön sparris behöver i regel inte skalas, vit skalas som i beskrivningen här ovan.
Lägg sparrisen i så mycket kokande saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten) att det knappt täcker. Låt koka 2-5 minuter för grön sparris, 10-20 minuter för vit beroende på tjocklek och kvalitet – den ska vara ’al dente’ det vill säga ha kvar lite spänst.  Prova med en sticka i den grova delen av sparrisen, där ska vara en liten kärna kvar.

Förslag till sparrissåser:
Den klassiska såsen till färsk vit sparris är hollandaise, men även andra såser passar bra, t.ex. olika vinägrettsåser, crème fraiche med laxrom, örtsås eller smält smör med eller utan parmesanost. 

Lättstekt grön sparris:
Späd grön knoppsparris är god att steka. Tjock sparris kan delas i bitar på diagonalen. Använd ca 10 cm av sparrisen, resten kan sparas till soppa. Stek sparrisen sakta några minuter i lite smör och olivolja. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Servera sparrisen som entrérätt med ruccolasallad och parmesanflagor eller till förslagsvis kokt eller rökt lax.

Källa: Bonniers Kokbok