Picknick i det gröna

Picknick i det gröna

I Meny vecka 21 2008

Rabarberkräm med mandelbiskvier och mjölk:
½ kg rabarber
1½ dl strösocker
4 dl vatten
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

Skala rabarberna om de är grova annars kan man gärna ha kvar skalet men skölj av dem. Skär dem i ca 2 cm stora bitar (det är inte så noga). Koka upp socker och vatten, lägg ner rabarberbitarna och låt koka ca 5 minuter eller tills bitarna gått sönder. Krämen ska ha ganska hög syra eftersom mandelbiskvierna är söta. Blanda vatten och potatismjöl och häll ner i den blivande krämen under omrörning och ge det ett hastigt uppkok, även det under omrörning annars blir det lätt en stor klump. Vill du ha den tjockare tillsätter du mer potatismjölblandning eller tvärt om för tunnare kräm. Servera krämen ljummen eller kall med mandelbiskvier och mjölk. Fraktas lättast till picknickstället i en burk med lock.

Ost- och skinkpaj med purjolök:
Pajdeg:
100 g smör eller margarin
2¼ dl vetemjöl
½ dl havrekli
2-3 msk vatten

Fyllning:
150 g rökt skinka
½ purjolök
3 ägg
1½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
2 dl riven herrgårdsost
½ tsk salt
¼ tsk paprikapulver
1 krm timjan
1 krm basilika
svartpeppar

Finfördela mjölet tillsammans med matfettet till en grynig massa. Tillsätt sedan vattnet och havrekli och blanda till en deg. Kan även göras i en matberedare. Låt degen vila i minst en ½ timme. Forma ut degen i en form och tryck gärna folie runt kanterna för att de inte ska sjunka. Förgrädda i ca 10 minuter (ta bort folien efter 5 minuter) i 225 grader. Hacka och skiva ner alla grönsaker och skinkan till fyllningen och lägg i pajskalet. Blanda sedan grädde, mjölk, ost, ägg och kryddorna. Häll smeten över grönsakerna i pajskalet och grädda i 175 grader, tills pajen har fått en fin färg och stanningen har stannat.

Rulltårta med flagad mandel och drottningsylt:
3 stora ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl = 120 g
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
25 g flagad mandel
2½ dl drottningsylt

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Vispa därefter socker och ägg poröst (vitaktigt och luftigt). Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll i smeten, släta ut och strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på papperet, om det sitter fast kan man testa med att pensla på kallt vatten. Bred på sylten eller de mosade bären på den nygräddade kakan och rulla ihop till en rulle. Det är lättast att ta med hela rullen i plastfolie och ett skärbräde med kniv eller skära upp bitar på en gång och lägg i en skål.

Sallad (babyspenat, ruccola, röd mangold, cocktailtomater i olika färger, rödlök och paprika)
Parmalindad honungsmelon – skär båtar av mango och rulla dem i parmaskinka. 
 

Dryckestips


Jordgubbs smoothie:
4 dl jordgubbar helst färska
4 dl mjölk
4 dl yoghurt, naturell
2 msk florsocker

Mixa allt i en matberedare eller i en mixer till fin konsistens. Använd gärna så kalla ingredienser som möjligt. Har du även en blender så kan du mixa smoothie  med is, obs. de andra redskapen går lätt sönder. Ha eventuellt i lite mer florsocker beroende på jordgubbarnas smak. Förvara i en termos ut på picknicken.

Äppelcider (alkoholfri köpt i mataffär) 

Maria Stellin, Sara Ankarberg, Frida Nensén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".