NORSK KRÄFTSNAPS

Karsten Thurfjell 2002-08-08

Vi ber er observera att detta är ett radiomanus.
Det kan skilja sig från den version som har gått ut i etern.

Påa: Påa: Drycken till kräftorna är ett kärt ämne. Kravet på en snaps i detta sammanhang var ju så starkt att det användes som argument vid förbudsomröstningen 1922 (Albert Engström). Frågar man vår vinprovare Karsten Thurfjell om man kan dricka vin till kräftor, så brukar han svara att en halvtorr tysk Riesling går bra, men i år vill han ändå föreslå en snapsprovning:

Inslag: 3:03

Ja det är så det går till ibland i journalistiken – man ser att en kollega upptäckt något, i det här fallet var det Allt om Mat som genomfört ett snapstest av dom kryddade brännvin som går att köpa i blandade småflaskor, och där norrmännen tog storslam!
Det där måste man ju kolla, tänkte jag. Tänkt och gjort – jag åkte till Norge… ja, det var väl inte bara därför, men jag försåg mig med den tiofaldiga multipacken ”Norsk Aquavit”, det är ju sånt man gärna köper taxfree, och destinationen Norge är ju en av dom som fortfarande innebär flygplatssprit. Har ni förresten noterat att Luftfartsverket sagt upp taxfreeshopavtalet med SAS på Arlanda och Landvetter, och att där efter första juli i stället säljs samma trista internationella standardsortiment som på Kastrup. Vinentusiaster på väg utanför EU som tidigare kunnat botanisera i taxfreeshopen bland originella kännarviner och eftersökta slagnummer får nu åka till Oslo, dit det gamla sortimentet flyttats.

Men nu var det alltså snaps det skulle handla om – till kräftor. Multipacken Norsk Aquavit finns på Systemet för 209 kronor, ett vettigt pris, tycker jag – 10 flaskor innebär 20 kronor per sup, så att säga, och för alla oss nutida livsnjutare som vill ha så många smaksensationer som möjligt till dom välbekanta kräftorna, så är olika varianter på en ortodox akvavit nära nog perfekt. Och att norrmännen behärskar den traditionen, det vet den ganska stora skara svenskar som har en liten Linie obligatorisk vid julbordet. Det är alltså dom kräftspadsnära kryddorna kummin och dill som dominerar, plus en mer eller mindre kraftig fatkaraktär, från lagring på väl begagnade sherryfat. Och det här ger en rad storartade komplexa akvaviter, med långa, mångskiftande eftersmaker.
Själv har jag länge haft mina snapspreferenser i det ganska milda läget. Jag tycker Herrgård och Gammal Norrland är lite väl kraftiga och hamnar gärna någon stans mellan Skåne och O.P, närmare bestämt vid Aalborg Jubileum, vilket kanske gjorde att jag bland dom norska snapsarna allra mest uppskattade Løitens Export Aquavit, mild och frisk med trevligt citrusinslag. I samma behagliga stil går Gilde Taffel Aqauvit, den mest dilliga, Simers Taffel med markerad kumminton och gamla bekantingen Løitens Linie, som rullat över haven.
Krävs kraftigare kryddning borde Lysholm Linie passa, eller den både mäktiga och avrundade Gammel Reserve. Ja, nivån på dom norska snapsarna är hög och jämn, det är bara dom vaniljsmakande Løitens Sommer Aquavit och Oplandske Gammel Aquavit som jag fann alltför söta, speciellt till kräftor.

Så… eftersom jag har svårt att äta kräftor utan en Aalborg, så tänker jag ordna en trelandskamp, med ett multipack Reymersholms Svenska nubbar och ett Norsk Aquavit. Och faktiskt – vill man provsmaka flera sorter, så går det att dricka mycket små snapsar. Jag har provat, och det går - faktiskt.

23 Norsk Aquavit Multipack 10 flaskor à 5 cl 209:-
180 Reimersholms Svenska nubbar 10 flaskor à 5 cl 196:-
173 Aalborg Jubilaeums Akvavit 12 flaskor à 5 cl 239:-