ALKOHOLFRITT

Karsten Thurfjell 2002-05-23

Vi ber er observera att detta är ett radiomanus.
Det kan skilja sig från den version som har gått ut i etern.
Visst är det fest och gamman på vårens alla examensfiranden, men ändå är det nog många som önskar sig ett alkoholfritt alternativ bland dryckerna. Och denna vår har faktiskt Systembolaget gjort en nysatsning med EU-anpassade alkoholfria lättdrycker. Och dom har förstås testats av vår vinprovare Karsten Thurfjell:
Ja, här kan vi verkligen börja tala om alkoholfritt. Tidigare accepterade man ju en gräns vid 2,25% alkohol, lättölsnivå, vilket ju snarare är alkoholsvagt. Men dom här nya dryckerna håller högst 0,5 % och ska döpas om från lättdrycker till alkoholfritt i höst, och lägre än en halv procent kan man knappast komma när man har med fruktdrycker att göra.
Alkoholfritt vin är i regel ett vanligt bordsvin som man befriat från sin alkohol med hjälp av olika tekniker, exempelvis kvävgas eller vacuumdestillering. Och att prova avalkoholiserade viner, det är nog en av dom egendomligaste provningar man kan göra. För det är på något sätt vin och ändå inte. Den där smakförhöjande kicken som alkoholen ger kommer aldrig, och man lämnas med en egendomligt stum känsla i munnen. Men å andra sidan – bedömer man det som måltidsdryck i allmänhet, i stället för att jämföra med vanliga viner, då går det bättre.


För vad vill vuxna människor ofta ha till maten? Tja, inte minst så här års något uppfriskande, med både syra och sötma. Visst är det gott med mineralvatten, men det finns en orsak till alla nya smaksättningar med citrus, och man har ju alltid gärna lagt en citron i sitt vatten.


Men lite sötma som balanserar det hela lyfter ofta matens smaker, och lite fruktiga toner matchar ju på ett intressant sätt, kort sagt, allt det som ett vin innehåller. Men det är ju så att man blir berusad, och det är trots allt inte alltid det passar.
Smakmässigt så stramar alkohol upp en dryck med lite fruktsötma, det märker man på alkoholsvaga tyska viner som lätt blir saftlika när dom är halvtorra, och några av dom nya alkoholfria dryckerna är som läsk utan kolsyra, t ex dom två från kaliforniska Sutter Home. Det var den firman som uppfann ”White Zinfandel” på 70-talet, ett ganska sött rosévin på den då förbisedda Zinfandeldruvan. Det var ett vin som verkade gjort på geléhallon, men det förde två goda saker med sig: a) det fick många amerikaner att börja dricka vin till maten och b) det gjorde att man slutade rycka upp om dom ofta 100-åriga vinstockarna med Zinfandel, som sen kom att användas till att göra dom fantastiska fullmatade mörka monsterviner som nu har strykande åtgång, när amerikanarna börjat intressera sig för riktigt bra viner.
Om alkoholfritt vin kan fungera som ”educational wine” inskolningsvin, det är svårt att säga, men någon slags stramhet i det måste det finnas för att man inte lika gärna ska kunna dricka saft.


Och det tycker jag finns i dom vita Weisslack från Tyskland och Pol Vignan från Frankrike. Pol Vignan för 36 kronor (nr 1947) har en äpplig syra och torr frisk smak, och även om det är lite snöpligt i slutet så fungerar det bra till lättare mat. Weisslack för 32 kronor (nr 1946), den gamla trotjänaren från tyska Jung, nu alltså ännu svagare, är lite jästigare i karaktären, men med samma äppelfriska syra och märkbar fruktsötma, inte helt fel till räkor.


Det röda Rotlack för 32 kronor (nr 1951) kan jag inte helhjärtat rekommendera, men det doftar nästan som vin, och den lite klistriga smaken kan påminna om en del spanska viner – nå det är i alla fall bättre än den bisarra Sutter Home fre Premium Red.


Så här års är det ju aktuellt med bubbel, och alkoholfritt mousserande vin antar ofta en ciderlik karaktär. Italienska Toselli för 27 kronor (nr 1901), gjort på den aromatiska Muscatdruvan, är det som mest påminner om vin, och som sommardrink är det helt OK. Välbekanta Schloss Boosenburg för 42 kronor (nr 1966) blir med sin äppliga smak mycket ciderlik, men det är nästan torrt och hyfsat uppfriskande, så nog kan man skåla i det utan att skämmas.


Med alkoholfritt öl är det annorlunda, det smakar precis som öl utan alkohol, och som givare av maltig beska kan det inte ersättas av något annat. Men vi har ju i långliga tider haft lättöl, så dom båda tyska Clausthaler och Jever Fun känns rätt välbekanta. Beskan känns möjligen högre, speciellt i Jever, och nog verkar dom lite fylligare än vanlig lättöl, trots lägre alkoholhalt. 9 kronor för Clausthaler (nr 1959) och Jever Fun (nr 1978), det är bara att jämföra.
Själv har jag länge varit svag för det österrikiska jordgubbsbubblet från Schloss Raggendorff. Det kommer nu också i alkoholfri version för 29 kronor (nr 1918), så i sommar är det bara att ta lite blandade bär och fruktbitar i en skål och hälla på iskallt jordgubbsvin, en fruktbål som till och med barnen kan smaka.


Mousserande
1966 Schloss Boosenburg, Tyskland 42:-
1901 Toselli, Italien 27:-
1918 Mousserande jordgubbsvin, Österrike 29:-


Vitt
1954 Weisslack, Tyskland 32:-
1947 Pol Vignan, Frankrike 36:-


Rött
1951 Rotlack, Tyskland 32:-


Öl
1959 Clausthaler, Tyskland 9:-
1978 Jever Fun, Tyskland 9:-