MAJVINER

Karsten Thurfjell 2002-05-02

Vi ber er observera att detta är ett radiomanus.
Det kan skilja sig från den version som har gått ut i etern.
 

Valborg- och Första majfirandet har vi lämnar bakom oss, och då är det dags att ta reda på vilka måltidsdrycker som passar bäst till den anstormande våren och försommaren. Vår vinprovare Karsten Thurfjell tycks ha påverkats ordentligt av årstidsskiftet när han provat sig igenom Systembolagets majnyheter:

Ja maj månads inträde är i hög grad en övergångsperiod, och när naturen byter skepnad, ack så snabbt, förändras med den våra orala behov kanske tydligare än någon annan gång på året. Vårens torra vindar gör att dom viner man nyss älskade plötsligt känns tunga, torra och instängda. Och snart är det bersådags, en populär term hos vinprovare, då blommande häggar och syrener kräver sin tribut. Om man så bara har en syrenbuske nedanför balkongen, så börjar man länga efter en ung och blommigt frisk Riesling som följsamt kan matcha koltrastsången. Och, mycket riktigt, det kommer en lämplig Riesling, för dagar som medger sittning utomhus. Den anrika Rheingaufirman Schloss Vollrads bidrar med en Riesling Trocken 2001, full av primärfrukt – alltså det unga vinets druvkaraktär, som här är mandarin och vårblommor i doften och en helt torr, citrusfrisk smak med tydlig mineralton. Om alla fick en bunt sparris, en Schloss Vollrads Riesling Trocken 2001, och en vacker vårdag, så skulle inte tysk Vininformation behöva göra något mer. Priset för vinet är dock 85 kronor och numret 5254.
Helt fel till sparris eller en vårsallad är inte heller italienska Terre Laviche 2001, en Frascati Superiore med mycket äpple och mineral i doften, och en torr, lite nötig smak med frisk syra. En bra företrädare för den följsamma italienska stilen som låter maten tala för sig, men ändå ett vin med tydlig personlighet, fjärran från Frascativinets traditionellt mjäkiga stil. Terre Laviche Frascati Superiore 2001 har nummer 12462 och priset är 75 kronor.

Chablis-odlaren Jean-Marc Brocard står för en rejäl del av Chablisförsäljningen här i landet, och nu introducerar han det första lite dyrare vinet på Bag in Box. Det är dock inte en Chablis - inte än - utan Jurassique Chardonnay 2000, en av Brocards jordmånsviner, chardonnay med definierad geologi från området strax utanför Chablis. Här har stockarna vuxit på kalksten och marina sediment från Juraperioden, och mineraltonen är uppenbar, liksom den limefriska syran och lätta halmdoften. I Frankrike betraktas detta tilltag med att tappa lite bättre viner på kartong som rena helgerånet, men här i Sverige, med en så stor del av den totala vinvolymen på bag, så borde efterfrågan finnas i sommar för ett utpräglat fisk- och skaldjursvin med riktigt vass syra. Är det då samma vin som Jurassique Chardonnay på flaska? Njae, vid direkt jämförelse tycker jag nog att bagvinet är aningen stummare, men jag tror inte man märker det på sommarverandan med räkskal upp till armbågarna, eller när foliepaketen med abborre börjar dofta från köket. På trelitersbox blir priset 339 kronor och numret 5688.

Maj månad brukar också innebära att vi plötsligt kan tänka oss rosévin igen, och tillgången är i år riktigt hygglig. Bland nyheterna väljer jag helst sydfranska Les Bateaux Rosé de Syrah eller spanska Viña Salamanca Rosado, båda förstås från 2001 och med prislappen 59 kronor. Båda är friska och syrliga med toner av hallon och körsbär, men dom har också en viss jordmånskaraktär som stramar upp och gör dom mer matlämpliga. Les Bateaux Rosé de Syrah har nummer 22198 och Viña Salamanca Rosado 22503. 59 kronor alltså.

Lite lättare och mer bärigt drinkartade är Viña Albali Rosado Tempranillo från Spanien för 56 kronor och Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé från Chile för 65 - helt OK, Ja, på det hela taget är roséutbudet just nu klart förbättrat – allt rosa jag provat hittills i år har varit – enkelt, ja visst, men rent och gott. Så det kan nog vara dags att återupptäcka rosévinets kvaliteter, inte minst i skaldjurssammanhang.

Rundar av gör jag med två lättsamma röda, ena riktiga publikfriare, för - jag höll på att säga utomhuskonsumtion. Portugisiska Dona Ermelinda 2000 från Palmela är av den modernt bärigt unga stilen, med kryddiga mörka blåbärstoner och fatvanilj. Och australiska De Bortoli Shiraz 2001 är också fruktpräglad med riktigt läcker saftig björnbärssmak och knäckiga ektoner. Dona Ermelinda för 62 kronor med nummer 2562 och De Bortoli Shiraz för 66 kronor med nummer 6280 är bra exempel på vad årstiden kräver: Något mjukt och drickvänligt, att drickas nu, stående - på lagom avstånd från buffén.

Vita
5254 Schloss Vollrads Riesling Trocken 2001, Rheingau, Tyskland 85:-
12462 Terre Laviche Frascati Superiore 2001, Italien 75:-
5688 Jurassique Chardonnay 1998, Bourgogne (3 liter) 339:-

Rosé
2783 Viña Albali Rosado Tempranillo 2001, Valdepeñas, Spanien 56:-
22198 Les Bateaux Rosé de Syrah 2001, Pays d’Oc, Frankrike 59:-
22503 Viña Salamanca Rosado 2001, Salamanca, Spanien 59:-
2250 Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2001, Chile 65:-

Röda
2562 Dona Ermelinda 2000, Palmela, Portugal 62:-
6280 De Bortoli Shiraz 2001. Riverina, Australien 66:-