Matfrågan vecka 24 2008

Vem är författaren?

MAT PÅ MINUTEN är den moderna människans önskemål. Nutidsmänniskan är ju ofta på språng. Till något, från nå­got - från sig själv ibland. Han eller hon glömmer lätt vilken fin källa till avkopp­ling och vila samvaron kring ett matbord kan vara och hur roligt det är att laga mat. När det inte går till överdrift förstås. Personligen blir jag sur, elak, ondsint, trött om jag t.ex. måste kavla en stor deg som aldrig tycks ta slut. Det blir en mardröm. Eller också då jag måste laga till något alltför invecklat.

Hur lagar du då maten? - utropar den förvånade och förtörnade matvännen, som läser matkåserierna i tidningen noga. Det stämmer inte. Somliga beskrivningar tar en förskräcklig tid.

Medan grytan kokar, steken steker - då hinner man så mycket, svarar jag och tryc­ker kallblodigt ned en svag samvetets röst i djupet av hjärtat inför anklagelsen. Samt - överlämnar några beskrivningar som går fort. På minuten - nästan.

ÄGGRÄTT: Sätt en stekpan­na på spisen att bli varm. Smält en klick smör i den. Slå i 1 dl tjock grädde, rör i 1 matsked riven parmesanost och 1 struken tsk italiensk salladskrydda. Låt det puttra simmigt. Det tar bara ett par minuter. Knäck två ägg i pannan och låt vitorna stelna medan gulorna behållas hela och vackra, lite rinnande ännu då man äter dem.

Ni hinner knappast sätta fram tallrikar, gafflar och ett par ölglas på bordet innan den rätten är färdig. Dela den med någon god vän medan nästa äggpanna puttrar på spisen. Gör iordning en skål grönsallat när den första hungern stillats. Det tar ingen tid alls att skölja ett sallatshuvud, skaka av vattnet, lägga bladen i en vitlöksgniden skål, för att sen slå lite god olja vid sidan i skålen under sallaten. Krama generöst med saft ur en citronhalva över det hela, tag några varv på pepparkvarnen och sal­ta. Blanda väl och njut. Sallat behövs till den här äggrätten.

Till sist en latmanskaka:

MANDELKAKA. Mal 2 hg oskållad söt­mandel (hasselnötter eller valnötter) i kvarn, blanda med lika mycket socker, rör i 3 hela ägg eller 3-4 äggvitor. Lägg sme­ten i smord, mjölad form. Baka kakan precis 20 min i 225° värme. Då den kall­nat lägger man vispgrädde på och garne­rar med bär eller frukt.

Rätt svar förra veckan: Per Gunnar Evander

Vinnare:
Majken Ström, Lerum
Brita Ahlberg, Floda
Barbro Broman, Köping
Agneta Nilsson, Stockholm

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 18 juni.       
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista