Matjesmousse

I meny vecka 25 2008

2 blad gelatin
ca 250 g matjessillfiléer
ev. 4 msk av spadet
3 dl kesella
3 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 msk vitvinsvinäger
nymalen vitpeppar
½ -1 dl fint skuren gräslök
½-1 dl hackad dill

Garnering:
1 rödlök (finhackad)
1 knipplök (finhackad)
dillvippor

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter. Tärna matjessillen ganska fint. Blanda ihop kesella och crème fraiche, smaksätt med matjesspadet, vinäger, salt och vitpeppar. Krama ur gelatinbladen lite lätt och smält dem på svag värme. Rör dem sedan ut med lite av kesellablandningen och rör ihop med resten av blandningen. Rör slutligen ner den finhackade matjessillen och den hackade dillen samt gräslöken. Häll upp moussen i en uppläggningsskål eller portionsskålar, toppa med finhackad röd- och knipplök, samt några dillvippor. Servera med kavringkrutonger eller gör en moussetårta. Då fördelar man ca 200 g kavring i matberedaren och tillsätter ca 50-60 g smält smör. Tryck ut blandningen i en tårtform och ställ kallt att stelna. Fyll sedan med matjesmoussen, släta till och strö över lökblandningen samt dillvippor. Ställ svalt några timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".