Bottenlös västerbottenpaj med matjestopping och brynt smör

I Meny vecka 25 2008

6-8 port

150 g riven Västerbottensost
3 ägg
1 äggula
2 dl vispgrädde el. gräddmjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar
3 matjessillfiléer i sneda bitar
4 msk brynt smör
3 msk hackad dill + gräslök
ev. 1 msk hackad färsk timjan

Vispa ihop ägg + gulan och grädde, tillsätt osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll ostfyllningen i Väl smorda portionsformar eller små koppar och grädda i 200° ca 15 minuter, eller tills fyllningen har stelnat, det beror lite på hur stora formarna är. Ta ut formarna och låt dem svalna. Toppa med 3-4 bitar av matjessill och skeda sedan över det brynta smöret, avsluta med dill och gräslök. Ev. lite timjan. Ostformarna går att förbereda och sedan värma dem i ca 2-3 minuter på 200° i ugnen igen, då gärna med matjessillen på, avsluta med smöret, dill och gräslök. Vill man, så kan man ha lite skivad kokt färskpotatis i botten, häll sedan på ostfyllningen och grädda som ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".