Jordgubbsglass

6-8 port
 
1 vaniljstång
3½ dl mjölk
4 dl vispgrädde
7 äggulor
1½ dl strösocker
11/2 dl mixad jordgubbssylt eller 2 dl jordgubbspuré, (mixade jordgubbar)
 
Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.
Koka upp mjölk, grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning.
Tag av från värmen, det får inte koka.
Häll upp massan i en bunke och kyl ner i ett isvattenbad. Låt gärna glassmassan stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av och tillsätt jordgubbssylt eller jordgubbspuré kör glassmassan i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1-2 timmar och servera den därefter.