Röda marmorägg

I Meny vecka 16 2003
8 hårdkokta ägg (ca 8 minuter) 1 flaska rödvin (el. motsvarande mängd rödbetssaft) 2 lagerblad 2 kvistar timjan och rosmarin 1 spansk peppar 3 vitlöksklyftor 1 tsk salt 1 msk vinäger Ta äggen och banka dem lite lätt runt om på ett hårt underlag så de får små sprickor. Koka upp rödvinet eller rödbetssaften med resten av ingredienserna. Lägg ner de förberedda äggen och låt dem sjuda, eller nästan bara dra, i den varma lagen i ca 20-30 minuter. Det är viktigt att de inte kokar längre. Det går även att hälla lagen kall över äggen men då måste de dra i minst 2 dygn för att ta åt sig den fina vinsmaken. Låt äggen kallna i lagen och ställ dem kallt i ca 1-2 dygn. Nu har äggen fått den typiska marmoreringen och smakar rödvin och örter. De utgör ett vackert inslag i et stort glas på påskbuffén. Skala äggen och ät gärna en vitlöksmajonnäs, s.k. aioli, till eller servera en champinjonsallad med bacon till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".