Matfrågan vecka 30 2008

Vi brukar börja med en sherry i soffan när vi har damlunch och sedan dricker vi vin till maten, vitt eller rött beroende på huvudrätten. Det går åt en hel del tid inför en sådan här enkel samvaro, först ska man ringa runt och hitta en dag som passar så många som möjligt. För dem som fortfarande arbetar krävs en ledig eftermiddag och det måste vi övriga anpassa oss till. Sedan är det matsedeln, den kan vålla åtskilligt huvudbry, därefter följer inköpen. Städning och putsning bör vara gjort någon dag i förväg. Rensa handdukar ska givetvis finnas på gästtoaletten och handkrämstuben som är framlagd på ett vackert glasfat får inte vara tom. På själva dagen brukar jag börja med att duka, det gör jag så snart jag har ätit frukost, det är skönt att ha det avklarat När det är gjort enligt alla konstens regler och ordentligt avsynat, är det bara att sätta igång med maten.
Logistiken är viktig, det gäller att ha flyt.


Den här gången tänker jag bjuda på en krämig omelett i små lerformar, den gör jag i förväg, den ska serveras rumstempererad. Ägg, grädde och riven västerbottenost, en aning flingsalt, det är det hela. Och så vattenbad! Toppar vid serveringen med små rökta räkor och finklippt dill. Körsbärstomater och physalis på assietten. Därefter blir det fisk, jag fick tag på vacker helgeflundra, en tjock fin bit, den sjuder i ugnen exakt åtta minuter, sedan får den mogna på en ekbräda med folie över, väl tillsluten. Jag är ganska bra på fisk. Den ska vara skivig och försiktigt saltad. Såsen är viktig, vissa moment måste göras i sista sekund, madeiran skvättas i och äggulan vispas i serveringsskålen. Potatisen ska pressas. Jag ber alltid om ursäkt när jag lämnar bordet för nödvändiga nödvändiga bestyr och jag brukar be Karin att servera vin. Sallad följer sedan i den stora vida skålen. Sachertårta till dessert plus ett litet glas Chateau de Rolland, kylskåpskall. Och kaffe förstås. Bryggt på nymalet från Bönbutiken.

Rätt svar förra veckan:
Georges Simenon

Vinnare:
Katarina Lindberg, Katrineholm
Harald Wikell, Norsborg
Peter Keil, Angered
Margareta Helander, Fränsta

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 30 juli.         
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista