Sockerkaka

I Meny vecka 30 2008.

Det här är ett grundrecept på sockerkaka som sedan i oändlighet kan varieras. När jag arbetade på Grythyttans Gästgiveri som restaurangkonditor, bakade jag varje dag sockerkakor till eftermiddagskaffet som serverades i de yttre salongerna tillsammans med småkakor. Ung, oerfaren och stressad gjorde jag ett misstag som jag nog aldrig kommer att glömma. Jag tog salt istället för socker, de stod bredvid varandra i stora behållare. Detta resulterade i en fantastisk fluffig smet. Innan jag skulle fylla formarna smakade jag som tur var… Den chocken sitter fortfarande kvar. Jag lärde mig att aldrig ha socker och salt intill varandra.

3 ägg
260 g socker
75 g smält smör
1½ dl mjölk
250 g mjöl
2½ tsk bakpulver
2 msk äkta vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg mycket fluffigt. Smält smöret, pensla formen och sockra eller ta ströbröd. Blanda de torra ingredienserna och sikta dem på ett bakplåtspapper. Tillsätt mjölk och smör till ägg- och sockerblandningen, vispa runt sakta. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen. Häll i formarna och grädda i ungefär 45 minuter, känn med en sticka. Låt kakan svalna lite, vänd den och låt svalna utan form.

Chokladsockerkaka:
Byt ut 50 g av mjölet mot fin god kakao. Hacka 100 g mörk choklad som tillsätts.

Citron och vitchoklad sockerkaka:
Raspa en väl rengjord citron och pressa ur saften. Tillsätt 100 g hackad vit choklad.

Lavendel och chokladsockerkaka:
Hacka 100 g mörk choklad. Plocka några lavendelkvistar och repa av blommorna.

Syltsockerkaka:
Ibland byter jag ut hälften av vätskan mot någon god härlig sylt. När jag tar lingonsylt så lägger jag i lite kardemumma, kanel och ingefära istället för vaniljsockret. Jag tycker att det är mycket godare att sockra formen, det blir en knaprig god yta som passar fantastiskt bra till just sockerkaka.

När jag var liten så kommer jag ihåg när jag satt på vår terrass, ute i Ålands skärgård, med bunken mellan knäna och vispade. Armen värkte och det var mindre smet än när jag började, för av någon konstig anledning kom mitt lilla finger hela tiden väldigt nära den underbart goda smeten. När jag trodde att jag var klar hjälpte alltid mamma mig med det sista, det där som gjorde att det kom in extra mycket luft. Vi gjorde ofta sockerkakor och bakade dem alltid i min morfars gamla form, som jag än idag använder när jag är på landet. Barnen gör fortfarande utflykter på samma sätt som jag gjorde. De packar båten full med saker och ibland en nybakad sockerkaka, saftflaskan får åka på släp efter båten så att den inte blir varm i solen. Sen är det bara att njuta ute på fjärden eller en hemlig ö som ingen annan vet att man är på.

Pernilla Kamras, Ateljé TÅRTAN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista