Palt

I Meny vecka 17 2003

Paltrecepten varierar liksom de på kroppkakor och ostkakor och ingen kan väl idag egentligen säga var rätten har sin stamort i vårt land.

Pitepalten tillreder man emellertid så att man mal den råa potatisen ner i en skål, pressar bort vattnet, kanske allra bäst genom att vrida potatismassan i en handduk. Så blandar man ner lika delar korn- och vetemjöl till en lös smet som dock går att forma till bullar.

I mitten på bullen som skall vara stor som en tennisboll lägger man finhackad rå lök och finhackat rimmat fläsk. I en stor gryta kokar lätt saltat vatten på svag värme och där sänker man palten som först sjunker, men småningom flyter upp till ytan igen och då kan anses vara färdig.

Man kokar inte många i taget och får nog beräkna omkring 20-30 minuters koktid. De serveras med kallt smör.

"At giöra Paltar el. efter Hälsingaspråket: Kamssar… Dock är här i Landet then åtskilnad emellan Blodkorf och Palt, eller Kamss, at then förre är mindre miöl utimängat, och gjorder med inhösandet uti korfskinn eller i tarmar; Men then senare med så mycket miöl inknådat som när brödet utbakas, och förutan korfskinn lägges neder i Watnet at kokas, dels uti större eller mindre kakor och bollar gjorde. (1700)"

Tore Wretman, Svensk husmankost

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".