Kall Gurk- och krondillsoppa

I Meny vecka 31 2008

4 västeråsgurkor eller 1 stor salladsgurka
1 grön paprika
1 grön chilifrukt
1 grönt äpple
ev. 2 gröna tomater
½ gul lök
1 bunt dill (hackad)
3 msk hackade dillkronor (bara det mjuka)
1-2 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
1½ dl hönsbuljong
1 blad gelatin
1 dl oliv- eller rapsolja
ev. 1 msk fläderblomssaft eller ½-1 tsk strösocker
salt och peppar
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skala gurkorna lite slavigt och skär i mindre bitar. Skala lök, vitlök och hacka. Kärna ur paprikan och den spanska pepparfrukten och hacka. Ta bort kärnhuset på äpplet och skär i mindre bitar, även så med tomaterna. Lägg det hackade i en bunke, salta, peppra och marinera med vinäger och olja. Lägg även ner den hackade dillen samt de hackade dillblommorna. Täck för och låt stå någon timme. Häll sedan upp det hela i en mixer och mixa sönder, tillsätt hönsbuljongen och mixa vidare tills det blivit finfördelat. Lyft upp gelatinbladet och smält på svag värme. Mixa slutligen ner det i soppan. Spetsa med lite fläderblomssaft eller en aning socker. Smaka av igen, det ska smaka som en lätt syrlig gazpacho med en tydlig smak av dill och gurka. Servera med hackad gurka och några kräftstjärtar samt ett gott bröd. Vill man ha soppan mera krämig, så kan man med fördel röra ner lite matyoghurt eller crème fraiche.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista