Sallad med kyndelkokta bönor och timjanstekta musslor med lökvinägrett

I Meny vecka 31 2008

1 kg musslor
300 g bönor (gärna olika sorter om det finns)
olika salladsblad efter tillgång
solmogna tomater eller halvtorkade tomater
2 lättvispade äggvitor
1-2 dl panco ströbröd (asiatiskt ströbröd)
½-1 dl rismjöl
3 msk finhackad timjan
 
Koka musslorna enligt nedan beskriven.
 
ca 50 färska blåmusslor
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri (finskuren)
2-3 msk smör
3 msk hackad persilja (gärna slätbladig)
5-6 dl vitt vin
1 dl vatten
salt och nymalen vitpeppar
 
Skrubba musslorna noga så att all smuts kommer bort. Titta så att alla musslor lever, släng de som inte vill stänga sig när man knackar på dem. Skala och finhacka löken och vitlöken, låt de svettas tillsammans med bleksellerin i lite smör, bryn ej. Häll på vatten och vitt vin, salta, peppra och låt det koka i ca två minuter. Tillsätt persiljan och musslorna. Rör om och lägg på locket. Koka musslorna utan att lyfta på locket på ganska stark värme i ca fyra minuter tills musslorna har öppnat sig. Dra av värmen, lyft på locket och strö gärna över lite mera hackad persilja. Plocka ut musslorna ur sina skal och dra bort skägget samt den hårda muskeln. Blanda allt i en skål tillsammans med ströbrödet, och rismjölet samt den hackade timjan. Vispa äggvitorna lätt i en annan skål. Doppa nu musslorna först i äggvitan och rulla dem sedan runt i pancoblandningen, se till att det fastnar mycket av ströbröds-blandningen på dem. Fritera eller stek musslorna i en djup panna med rikligt fett i. Ta upp musslorna när de känns krispiga, låt dem rinna av på hushållspapper och salta lite lätt. Det går att försteka musslorna och sedan fritera om dem igen, då blir de riktigt knapriga. Ansa och koka bönorna i saltat vatten med en rejäl kvist kyndel i. Koka dem nätt och jämt mjuka, de kan ha en liten kärna kvar som på färskpotatis. Bönor ska inte vara allt för krispiga, då har dem ingen smak och är svårsmälta.
Ta upp dem och svalka dem i kallt vatten så behåller dem sin fina gröna färg. Knaperstek baconet i ugnen eller gärna i mikrougnen. Ta fram en står skål eller ett djupt fat och placera salladen i mitten. Lägg tomaterna och bönorna runt om och sprid över de knapriga nystekta eller friterade musslorna. Bryt sönder baconet och toppa med det. Servera lök- och kyndeldressingen vid sidan om och ett gott bröd därtill. Om inte musslor finns, så använd gärna pilgrimsmusslor eller bitar av en fisk med fast kött.
 
Lökvinägrett:
2 schalottenlökar
½ röd lök
2 salladslökar
½ bunt gräslök
1 vitlöksklyfta (fint riven)
1 dl vit balsamvinäger
1 tsk salt
1½-2 tsk strösocker
nymalen vitpeppar
1 stänk Tabasco (efter tycke)
2 dl fin men ej bitter vergine olivolja
2 msk hackad kyndel eller timjan
 
Skala och finhacka rödlök, schalottenlök och salladslök. Lägg ner i en skål och strö först i saltet, rör om, fortsätt med vitlöken, sockret, vitpeppar och sist Tabasco. Blanda ihop och rör slutligen ner oljan lite undan för undan. Smaka av, det ska vara en bra sälta och sockret ska ha gjort dressingen mjuk och inte så vinägerstickig. Skulle den fortfarande sticka till, så tillsätt gärna lite mera socker. Det beror mycket på vinägerns beskaffenhet. Avsluta med den hackad kyndel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista