Ostkaka med smak av Italien

En variant på ostkaka med ricotta och vispad äggvita.

125 g smör (rumsvarmt)
125 g rårörsocker
4 äggulor
4 äggvitor
250 g ricotta
1 vaniljstång (skrapet)
1 citron saft och fint rivet skal
50 g vetemjöl
1 dryg tsk bakpulver
 
Rör smöret med sockret fluffigt, vispa ner äggulorna en i taget. Rör ricottan slät och lite luftig, tillsätt den sedan i ägg- och sockersmeten. Rör ner citronsaft, skal och vaniljskrapet.
Blanda vetemjölet med bakpulvret, sikta och rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna styva men ej för hårda och vänd ner i smeten med varsam hand. Det går bäst om man först vispar ner en tredjedel av vitan och sedan vänder ner resten.
Smörj och sockra en kakform med löstagbar kant och häll i smeten.
Grädda i 175° ca 40- 50 minuter, eller tills kakan har stelnat.
Kolla gärna om man behöver täcka kakan mot slutet.
Ta ut kakan och låt den svalna lite innan den tas ur formen.
Servera kakan ljummen med florsocker över till den pikanta hallonkompotten.

I Meny vecka 31 2008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista