Svamprisotto

I Meny vecka 34 2008

1 l rensad, färsk blandad svamp grovt hackad eller 35 g torkad
3 dl svamp i skivor (till att steka och ha över)
3 msk olivolja
3 schalottenlökar, hackade
2-3 vitlöksklyftor (fint rivna)
4 dl risottoris, t.ex. arborioris
2 dl torrt, vitt vin eller gärna vermouth
12-13 dl hönsbuljong
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
strimlad bladpersilja till garnering
8–12 fina pilgrimsmusslor
olivolja
salt och peppar
en bit parmesanost

Om du ska använda torkad svamp så lägg den i blöt i 30 minuter. Pressa ur så mycket vatten som möjligt, hacka den grovt. Värm upp en tjockbottnad kastrull med olivoljan. Fräs löken, vitlöken och svampen i ett par minuter, tillsätt riset och fräs det ordentligt i ytterligare 2–3 minuter. Häll på vinet och låt det nästan koka bort, rör hela tiden. Häll på lite av buljongen, efterhand som buljongen kokar in så späd med mer buljong. Rör nästan hela tiden. Efter ca 18 minuter bör riset vara klart och det mesta av buljongen tillsatt. Rör i parmesan och en rejäl klick smör, krydda med salt och peppar. Risotton ska vara krämig. Hetta upp en panna och tillsätt olivolja + lite smör och stek resterande svamp knaprig. Salta och peppra samt strö i hackad persilja. Servera över den goda risotton. Hyvla gärna över lite extra parmesan och ringla över en extra fin olivolja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".