CHNH CA THIA LA fisksoppa med dill

I Meny vecka 35 2008

En pho är en måltid i sig. En canh är en organisk del av den totala vietnamiska måltiden och konsumeras för sig själv, med riset, eller med någon annan rätt som kan passa. En canh är en klar soppa, med varierande ingredienser – fisk eller kött med grönsaker eller bara grönsaker. Basen i en canh är den sparade buljongen från det som har kokats eller bräserats för att ingå i övriga rätter i den vietnamesiska måltiden. Som vanligt med andra ord, allt sparas och återanvänds. En canh ersätter egentligen måltidsdrycken för vietnamesen, som traditionellt inte dricker vare sig öl, vin eller vatten till måltiden. Kanske en kopp grönt te som avslutning, det är det hela. Här är ett recept på en klassisk canh med fisk, tomater och dill. Självklart kan den ätas som en vanlig soppa, till förrätt eller huvudrätt.

4-6 port

500 g fiskfilé av fast sort, som marulk,
torsk, lax el. abborre
1 msk olja och ½ msk fisksås till fräsning

Buljong:
3-4 salladslökar, skivade
2 skivor färsk ananas, ½ cm tjocka, skurna i små ”tårtbitar”
½ stjärnfrukt, skivad
3-4 väl mogna tomater, urkärnade i bitar
2 msk fisksås
1 knippe dill
1 msk tamarindpasta
eller saft av 1-2 citroner
1 l vatten

Blanda alla ingredienser till buljongen i en gryta och låt sjuda i 10 minuter. Dela under tiden fisken i bitar och fräs hastigt i en panna med lite olja och fisksås. Lägg sedan ner fiskbitarna i buljongen och låt sjuda ett par minuter. Soppan är färdig att avnjutas. Den ska serveras het, för sig själv eller med en skål ris till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista