GOI CUON färska vårrullar

I Meny vecka 35 2008

Lika gott som de kejserliga vårrullarna, fast på ett alldeles annorlunda vis. Fräscht, smakrikt och nyttigt!

10 runda rispapper av den lite tjockare sorten
10 stora räkor, helst råa
2 dl vatten
2 msk risvinäger
1 tsk salt
1 huvud vanlig grönsallad (ej isberg el. kinakål)
100 g glasnudlar, blötlagda i varmt vatten
och ordentligt urkramade
200 g ugnsbakad fläskstek i tunna skivor
eller tunn fläskkotlett/schnitzel, stekt el. kokt och strimlad
4-5 salladslökar, strimlade på längden och
skurna i bitar, 5-6 cm stora
1 knippe färsk mynta
1 knippe färsk koriander och/eller asiatisk basilika

Skala räkorna och lägg dem en kort stund i kokande vatten med risvinäger och salt. Dela dem sedan på längden. Fukta rispapperen på samma sätt som i förra receptet. På varje pappersark placerar du ett salladsblad, två räkbitar, en liten hög nudlar, några strimlor fläskkött, salladslök, några blad mynta och några blad koriander och/eller asiatisk basilika. Vik in och rulla så tätt du kan. Täck rullarna med en fuktig handduk före serveringen så att rispapperet inte torkar. Servera med någon av dippsåserna nuoc cham eller nuoc leo.
Variation: Man kan även göra vegetariska rullar och ersätta köttet med t.ex. strimlad morot i fyllningen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".