En god sås till sparris och andra grönsaker

I Meny vecka 19 2003
1 bunt basilika el. 1 stor kruka 1 dl hönsbuljong ½ burk matlagningsyoghurt 4 äggulor 1 tsk fransk senap 1 msk citronsaft 1 dl vittvin 1 tsk socker salt och vitpeppar 50-75 g svala smörtärningar Repa av bladen från basilikan. Blanda ihop äggulor, hönsbuljong, senap, citronsaft, vitt vin, salt, socker och peppar. Häll allt i en gryta och sjud upp till kokpunkten, vispa hela tiden. När det börjar bubbla vid kanten, är det klart att dra av, det har då blivit en fluffig kräm. Rör nu ner smörtärningarna en i taget. När alla tärningar har vispats ner, häller man upp hälften av såsen i en matberedare och mixar ner den avrepade basilikan. Mixa tills såsen blir grön, häll tillbaka i grytan och värm upp lite lätt. Rör slutligen ner matlagnings-yoghurten, smaka av en gång till. Såsen går att värma, men får inte koka mera. Servera med grönsaker t.ex. sparris, ärtor eller blomkål, nykokt potatis är inte fel här. Blanda persilja och lite dragon, det blir mycket gott till sparris.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".