Äppelspäckad lammfärs i form

I Meny vecka 38 2008

köttfärs. grundrecept till köttfärslimpa, köttfärstårta, biffar, järpar o.s.v.
300 g lammfärs
200 g fläskfärs
4 msk ströbröd eller 2-3 kantskurna o. tärnade skivor franskbröd
1½ dl mjölk
1 ägg
1 gul lök, finhackad eller riven
2 äpplen, urkärnade och skurna i mindre tärningar
1 msk mild currypulver
1-2 tsk salt + nymalen vitpeppar
1 klick smör
2 äpplen (skurna i mindre klyftor).
äppelchutney

Börja med att blanda ströbrödet med mjölken, låt stå och svälla i ca 10 minuter. Fräs de hackade äpplena och löken i lite smör, tillsätt currypulvret samt ev. en klick äppelchutney och låt det hela puttra i ca 5 minuter, dra av och låt kallna. Rör ihop köttfärsen med ägget och det frästa lök- och äppelhacket, salt och peppar. Tillsätt det svällda brödet och blanda ihop till en smidig smet. Arbeta inte färsen för länge och för väl, då blir den seg! Tryck ut färsen ca 1½ cm högt i en smord tårtform eller en rektangulär ugnssäker form. Gör små fördjupningar i färsen som till en focaccia. Fyll hålen med äppelklyftor och droppa över lite rapsolja.
Sätt in i ugnen på 200° i ca 15-20 minuter, sätt gärna på grillslingan de sista 5 minuterna. Skär i tårtbitar och strö över lite persilja. Servera med en bladsallad med ruccola i och rostade cashewnötter. Här passar det en god potatispuré och ev. en hemmagjord äppelchutney. Den här färsen blir mycket god även med kycklingfärs, tillsätt då gärna lite kokosgrädde!