Färna Knäcke

I Meny vecka 20 2003

50 g jäst
50 g smör
2½ dl vatten
½ tsk salt
3 dl grovt rågmjöl från Gammelbo
3 dl vetemjöl från Gammelbo kvarn
100 g hjorthornmjöl
Till utbakningen används del av mjölet
Temp 250º i 4-5 minuter
Sätt på ugnen. Dela sönder jästen i lämplig bunke. Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt salt och allt mjöl. Arbeta degen smidig. Tag upp degen på bakbordet och forma en längd. Dela i 20-25 bitar och rulla dem till bullar. Kavla en bulle i taget, först med vanlig slät kavel, därefter med kruskavel. Vänd och mjöla under kavlingen. Lägg kakorna på plåtar, 2 på varje plåt, och grädda i mitten av ugnen. Kavla och grädda efterhand annars är risken stor att degen hinner bli för ”torr”. Låt kakorna svalna på galler. Förvara torrt. Vill man, kan man naturligtvis tillsätta egna kryddor efter tycke och smak!
Åsa Söderberg och Sven-Åke Larsson Färna Herrgård, Bergslagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".