Rosmarinstekt havsabborre med yoghurtaioli

I Meny vecka 41 2008

4 filéer av havsabborre (fjällad)
2 msk örtmos
3-4 vitlöksklyftor skalade och skivade
2 kvistar färsk rosmarin
olivolja och lite smör att steka i
salt och peppar

Örtmos:
2 sardellfiléer (för den pikanta sältans skull)
3 vitlöksklyftor, rivna
2 kvistar rosmarin, repade blad
2 msk finhackad persilja
1-2 msk finhackad timjan (gärna blandad med lite citrontimjan)
1 skiva kantskuret vitt formbröd
1 tsk finstött fänkålsfrö
¾ dl olivolja
1 tsk salt, lite nymalen vitpeppar

Blada ihop alla ingredienser till örtmoset, lägg ner i matberedare eller mixer. Kör tills det blivit fördelat och liknar en pesto. Gör några snitt i skinnet på havsabborren, annars rullar den ihop sig vid stekningen. Salta och peppra den runt om och stek den på bara skinnet i lite olivolja blandad med en klick smör. Tryck ner den i pannan med stekspaden tills det blir färg på skinnet. Lägg samtidigt ner rosmarinkvistarna och mot slutet den skivade vitlöken. Vänd fisken och fördela lite av örtmoset på det stekta skinnet, ös med lite av stekfettet. Vänd gärna fisken en gång till och stek den snabbt med moset på, så smaken går in. Men se till att inte ha för hög värme då. Servera fisken nystekt gärna då med en kryddig bulgur och kanske en frisk yoghurtaioli. Här skulle det även smaka med en god tomatsås eller ugnsbakad tomatsallad

Yoghurtaioli:
1 burk Mezeyoghurt
1 dl vispgrädde
1-2 vitlöksklyftor (rivna)
salt och peppar

Blanda yoghurten med salt, peppar och vitlök efter smak.
Rör sist ner den vispade grädden, så yoghurten blir luftig.


Ugnsbakad tomatsallad:
6 tomater (gärna plommontomater)
salt och nymalen svartpeppar + en rejäl nypa socker
3 msk hackade örter som basilika, timjan, dragon, persilja, oregano
2 färska lagerblad om det finns, annars torkade
4 msk vitlöksolja
3 msk god vinäger (gärna basilika- el. balsamvinäger)
jungfruolja + svarta oliver

Börja med att dela de tvättade tomaterna i halvor, skär bort blomfästet, placera dem på ett ugnssäkert fat salta, peppra, och sockra dem. Strö över de hackade örterna, kläm lagerbladen emellan och droppa vitlöksoljan över. Lägg över färska timjanskvistar och sätt in i ugnen på 200 g ca 20 minuter. När tomaterna är färdiga, droppa balsamvinägern över dem och avsluta med en god jungfruolja samt färsk basilika och ev. några svarta oliver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".