Portionsbakad laxpudding med jordärtskocka, dill, dragon och bronsfänkål

I Meny vecka 41 2008

250 g rimmad eller gravad lax
i tunna skivor
1 liten gul lök
6 kokta mellanstora potatisar
ca 8 lite större kokta jordärtskockor
1 väl moget päron (Conferens)
2 msk hackad dill
1 msk hackad bronsfänkål eller körvel
1 tsk hackad dragon
3 ägg + 1 gula
3 dl gräddmjölk
ca 1 tsk salt + lite nymalen vitpeppar
ca 3 msk färska brödsmulor
några klickar smör

Smörj 4 portionsformar. Skala och skiva löken tunt, fräs den i lite smör, låt den inte få färg, låt kallna. Blanda ihop de hackade örterna. Vispa ihop gräddmjölken med äggen och gulan, salt och peppar. Skala de kokta jordärtskockorna och skär dem samt potatisen i tunna skivor. Skala päronet, kärna ur och skiva även det i tunna skivor. Bottna portionsformarna med ett lager av potatisen, fördela lite lax över, sedan lite lök och örtblandning, fortsätt med ett lager jordärtskocka och några tunna skivor päron, sedan lax igen, örter och lök och potatis igen, fortsätt så tills formen är fylld, avsluta med potatis. Häll över äggstanningen, se till, att det rinner ner ordentligt, kanske behöver man hjälpa till med en gaffel och lyfta lite på skivorna. Strö sist över lite brödsmulor och avsluta med några klickar smör. Sätt in formarna i ugnen på 175° i ca 30 minuter, kolla gärna att äggstanningen har stelnat. Tillagningstiden beror lite på portionsstorleken. Ta ut formarna och låt dem vila en stund, servera dem med lite smält smör och en citronklyfta.
Stekt flundrafilé Meuniére med sötsur äppelfläsk

500-600 g flundrafilé eller 4 portionsflundror (rensade och skinndragna)
250 g rimmat fläsk (gärna i bit) eller varmrökt sidfläsk
1 stort äpple eller 2 mindre
1 röd lök
1 msk honung
1 citron saft och rivet skal
2 kvistar färsk salvia (bara bladen)
salt och peppar
vetemjöl
smör + rapsolja till stekning

Skölj flundrafiléerna och vänd dem genast i vetemjöl, torka inte fisken, annars fastnar inte mjölet.
Stek salvian, gör så här:
Smält 2-3 msk smör i en panna och låt det bli nötbrunt, kasta ner salviabladen och låt dem bara steka i ca 1-2 minuter, de ska inte bli bruna, bara torka till lite. Plocka upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper, spara det goda smöret så länge.
Förbered äppelfläsket:
Skär fläsket i mindre stavar. Skala den röda löken och skär den i tunna klyftor. Kärna ur äpplet och skär även det i tunna klyftor med skalet kvar.
Ta fram en panna och lägg ner 1 msk av salviasmöret, ev. i en ny klick smör därtill och bryn fläsket där i. Ta upp fläsket när det börjar bli knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Lägg ner rödlök och äppelklyftorna i pannan samt ev. lite av salviasmöret och fräs detta utan att det tar mycket färg. Tillsätt citronsaft och honung, låt det puttra någon minut och tillsätt sedan det brynta fläsket och låt det bli varmt i röran igen. Peppra ordentligt och håll varmt. Stek flundrafiléerna knapriga i rapsolja och en klick smör, salta och peppra. Ta fram äppelröran och skeda över flundrorna, avsluta med rivet citronskal. Smula sist över dem stekta salviabladen samt lite av det goda brynta smöret. Servera med pressad potatis och en vitkålsallad. Vill man ha en krämig sås därtill, kan det vara gott med en pepparrots crème fraiche! Denna röra är mycket god även med timjan istället salvia, finns det inte flundra, så blir det mycket gott med makrill eller stora sillfiléer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".