Fiskblock med Osso Bucogrönsaker och härlig gremolata

I Meny vecka 41 2008

1 fiskblock på ca 450 g (gärna Alaskan pollok)

Osso bucogrönsaker:
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
2 selleristjälkar
1 liten burk skalade tomater
(eller 1 stor bifftomat skalad och tärnad)
4-5 kvistar timjan
1 lagerblad
1 hönsbuljongtärning
3 dl vittvin
smör + lite olivolja
salt, peppar och strösocker

Ta fram fiskblocket ca 30 minuter innan det ska tillagas.
Gör under tiden grösakssåsen:
Skala morot, lök samt vitlök och skär det tillsammans med selleristjälkarna i mindre tärningar. Ta fram en gryta och fräs hacket i smör och olivoljeblandningen, det kan gärna få lite färg. Tillsätt timjan, lagerblad, tomaterna vin och smulad buljongtärning. Koka upp och låt det hela sjuda i ca 10 -15 minuter, såsen ska inte kännas för blöt, den ska koka ihop en aning. Smaka av med salt och nymalen peppar samt en rejäl nypa socker. Skär fiskblocket i 4 portionsbitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta lite lätt på dem och häll den förberedda osso bocosåsen över. Sätt in i 200° ugnsvärme i ca 15 minuter. Under tiden ska gremolatan göras.

Gremolataingredienser:
1 knippe bladpersilja
fint rivet skal från 1 citron
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja

Hacka persiljan fint och blanda med finhackad vitlök, citronskal och olivoljan. Ta fram fisken och toppa med denna obligatoriska och supergoda gremolata. Servera med pasta eller varför inte en risotto med saffran en så kallad risotto a’ la Milanese! Jag brukar även tillaga en skinnstekt gös med denna fina sås, då halstrar jag gösen på enbart sitt fjällade och snittade skinn. Ugnsbakar den sedan färdig i såsen, serveras som ovan nämnd toppad med gremolata.
Något förslag till en annan fiskblockanrättning:
Skär det lätt tinade fiskblocket i tjocka skivor eller behåll det helt, salta och peppra och slå följande sås över och strö sist över brödsmulorna eller ost.
Rör ihop en sås på:
1 dl äkta majonnäs
1 hårt vispad äggvita
1 msk söt stark svensk senap
6 hackade, nästan mosade anchovisfiléer
1 dl hackad dill, gräslök och persilja
1-2 msk färska brödsmulor eller riven ost

Du kan byta ut ansjovis mot 2-3 msk kaviar om du tycker bättre om det. Sätt in i ugnen på 225° i ca 15 -20 minuter. Här passar det med kokt potatis eller ett gott potatismos kanske blandad med kokt palsternacka eller rotselleri.
Täcke nr. 2:
Salta och peppra det lätt tinade fiskblocket och droppa gärna över 1-2 msk citronsaft.
Rör ihop och koka upp:
2 dl vispgrädde
1 dl lätt crème fraiche
1 dl riven lagrad sveciaost
1½ tsk Colmans senapspulver
½-1 tsk salt + nymalen vitpeppar

När osten börjar smälta, tillsätter du:
1 dl hackad dill
150 g krabbkött eller hackade räkor eller musslor
2 äggulor

Rör om väl och fördela lite av såsen i botten på en ugnssäker form, placera fisken på och bred resten av såsen över fisken. Strö sist över färska brödsmulor eller ströbröd och några klickar smör. Sätt in i ugnen på 225° i ca 15-20 minuter, det ska vara en fin gratineringsyta, så sätt gärna på grillslingan mot slutet av tillagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".