Karin Franssons Ölandsminestrone

I Meny vecka 41 2008

I slutet av september firar vi skördefest här på Öland. På en skördefest för några år sedan fick jag en pratstund med vårt trevliga kungapar. Jag vet att Kungen gärna lagar mat och frågade om han kunde tänka sig att göra en minestronesoppa med alla fina rotsaker och pumpor som vi har på Öland. Kungen svarade att det kunde han gärna tänka sig eftersom han är mycket förtjust i just minestrone. Här kommer receptet för alla som vill pröva.

6-8 port
1 kg lammkött, gärna från framdelen, skuret i större kuber
1½-2 l vatten
200 g bruna bönor, blötlagda över natten
200 g palsternackor
200 g morötter
1 bit rotselleri eller blekselleri
4 mindre potatisar
200 g muskatpumpa
1 gul lök, grovt hackad
8 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 burk hela tomater, 400 g
1 lagerblad
salt och peppar
rapsolja och smör till stekning

Färska örter:
t.ex. 3 kvistar timjan, 1 kvist salvia, 2 kvistar oregano, eller
2 tsk torkad öländsk örtblandning (färdig kryddblandning)
½ kruka basilika, grovt hackad
4 msk hackad bladpersilja

½ dl okokt pasta, t.ex. pastahjul eller små fjärilar riven lagrad ost

Att klicka i soppan:
pesto eller salsa verde

Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg i bönorna. Låt koka 15 minuter. Tillsätt lammköttet, skumma väl. Låt allt småkoka i ca 30 minuter. Skala palsternackor, morötter, selleri, potatis och pumpa. Skär allt i rejäla bitar. Ta fram en djup panna eller en gryta och fräs rotfrukter, lök och vitlök i lite rapsolja blandad med lite smör, låt det inte bli brynt. Salta och peppra. Rör ner tomaterna med sitt spad samt örtkvistar och lagerblad. Rör om och häll över allt i grytan med lamm och bönor. Låt småkoka i 10-15 minuter. Tillsätt pumpa och pasta. Låt puttra i 10 minuter till. Plocka upp örtkvistarna och lagerbladet. Smaka av med salt och peppar och servera med riven ost, pesto eller salsa verde.

Minestronesoppan behöver inte koka lika länge om man köper färdiga kokta bönor och använder äldre bitar av lammet, t.ex. steken.  


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".