Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Överumsspjäll med grönsaker

Publicerat onsdag 15 oktober 2008 kl 11.33

I Meny vecka 42 2008

4 port 

1 kg tjockskuret revbensspjäll
2 rödlökar
2 morötter
1 bit rotselleri
1 palsternacka
salt och nymalen vitpeppar 

Kryddor till kokvattnet:
1 kvist rosmarin eller 1 msk torkad
3 kvistar timjan eller 1 msk torkad
1 msk vitpepparkorn
3 lagerblad
salt och nymalen vitpeppar 

Koka spjället i saltat och kryddat vatten cirka 1 timme. Värm ugnen till 225º. Ta upp spjället och torka det, spara kokspadet. Lägg spjället i en långpanna tillsammans med grönsakerna, salta och peppra och ställ in i ugnen.

Glacering:
5 msk japansk soja
3 msk blomsterhonung
nymalen vitpeppar 

Blanda soja, honung och peppar. När spjället börjat steka, pensla det med blandningen och sänk värmen till 175º. Häll också på 1 dl av kokspadet. 

Ugnsbaka i 45-60 minuter, ös med jämna mellanrum och häll på mer spad om det blir torrt. Servera spjället tillsammans med grönsakerna, direkt från långpannan eller upplagt som på bilden. Vill man ha potatis till går det bra att blanda klyftpotatis med grönsakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".