Hönssoppa med svamp

I Meny vecka 42 2008

½ l hönsbuljong (tärning går)
250 g kycklingkött (helst filé)
smör
2 msk vetemjöl
1¼ l standardmjölk
riven muskot
350 g champinjoner
1 knippa persilja
1 tsk citronsaft
salt och peppar
2 msk calvados
2 äggulor
ca 2 dl vispgrädde

Koka upp hönsbuljongen och koka kycklingköttet ca 20 minuter. Ta upp det och skär det i tärningar. Smält ca 2 msk smör i en kastrull. Strö över mjölet och rör ihop det med smöret. Späd med ca 2 dl mjölk och vispa kraftigt. Det ska bli en trögflytande béchamelliknande sås. Krydda med riven muskot. Torka av champinjonerna noga med hushållspapper (skölj inte) och finfördela i matberedare. Skölj persiljan och tillsätt den hel tillsammans med citronsaft och en klick smör i en gryta. Tillsätt svamppurén. Hetta upp det hela under omrörning tills vattnet kokat bort. Salta och peppra efter smak. Häll över såsen och hetta upp alltsammans under omrörning. Ta av grytan från värmen och ta bort persiljeknippan, lägg på ett lock och ställ åt sidan. Kör kycklingköttet tillsammans med calvadosen i en matberedare. Hetta upp resten av mjölken och häll 2½ dl varm mjölk i purén och passera allt genom en sil. Tillsätt kycklingpurén i svamppurén i grytan, häll över den mjölk som är kvar och värm upp, långsamt. Vispa ihop äggulor och vispgrädde. Ta av soppan från värmen och rör i äggrädden. Värm men nu får det inte koka! Servera.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".