Rotsakspytt med skogssvamp

I Meny vecka 43 2008

300 g kålrot
4 potatisar (fastkokande)
100 g rotselleri
2 palsternacka
2 mindre gula lökar
salt och peppar
+ ½-1 msk honung
2 msk balsamvinäger
smör och rapsolja
1½-2 dl skogssvamp
hackad persilja

Skala rotsakerna och skär dem i mindre tärningar. Skala och hacka löken. Skala potatisen och skär i lika stora tärningar som rotgrönsakerna. Borsta svampen ren från sand och hacka den sedan lite grovt. Ta fram en rymlig panna och bryn grönsakstärningarna samt potatistärningarna i smör- och rapsolja på ganska hög värme tills de får fin färg. Tillsätt den hackade löken och låt den få vara med en liten stund. Salta och peppra samt ringla gärna över lite honung. Flytta över det hela till långpannan, droppa över balsamvinäger och rör om. Sätt in i ugnen på 200° och stek färdig i ca 8-10 minuter. Under tiden steker man svampen och blandar den sedan med den färdigstekta grönsakspytten.
Strö sist över den hackade persiljan. Servera pytten med stekt ägg och rödbetor eller tillsammans med kokt eller ristad oxbringa och riven pepparrot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".