Elsässer Flammekuche

I Meny vecka 43 2008

Deg:
Drygt 400 g vetemjöl
4 msk olja
2½ dl vatten
½-1tsk salt

Häll vetemjölet i en rymlig skål, strö över saltet och gör en fördjupning i mitten. Blanda ihop olja och det ljumma vattnet och arbeta med en gaffel in detta i mjölet, det ska bli en smidig och mjuk deg, men inte klibbig heller. Degen blir bäst i köksmaskin.

Fyllningen:
400 g crème fraiche
300-400 g gul lök i tunna skivor
200 g bacon i fina strimlor eller små tärningar
1-2 msk hel kummin (inte spiskummin)

Kavla ut degen så tunn du kan, nästan papperstunn, ev. går det bättre mellan plast. Klä gärna bottnen på en springform eller pajform med den eller gör små pizzor av den. Bred på crème fraiche ganska tjockt på degplattorna, sedan lökringarna och sist bacon samt lite kummin. Grädda i 220° ugn i ca 10-15 minuter tills degen är alldeles knaprig och crème fraichen bubblar. Servera med ett glas Alsacvin. I Alsac brukar man få denna kuche med alla möjliga fyllningar, mycket gått tycker jag blir det om man hyvlar över ett tunt lager Münsterost över lök och baconlagret! Även söta flammekuche kan man få, då tar man crème fraiche, tunna äppelskivor och strö över socker och kanel. Man kan även ha ca 5-8 g jäst med i degen, då blir den lite porösare. Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".