FN-bakelsen

I Meny vecka 43 2008

Bottnen:
Biscuit chocolat
400 g smör
280 g florsocker
200 g äggula
160 g vetemjöl
500 g hackad choklad
600 g äggvita
240 g socker

Blanda med vinge det mjuka smöret, florsockret och äggulan. Vispa en maräng med äggvitan och sockret. Ta marängen och blanda med det siktade mjölet och den hackade chokladen. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Stryk ut i en kapsel ungefär ca 2 cm tjockt och baka av i ugnen på 180 grader i 16 minuter med öppet spjäll.

Citroncurd:
300 g citronsaft
300 g socker
400 g smör
600 g ägg
300 g socker
4 gelatinblad

Koka upp saft, smör och det första sockret. Vispa ägg och socker lite lätt. Blanda den varma vätskan med äggen och därefter tillbaka i kastrullen. Sjud tills den blir tjock i ca 85 grader. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Häll den över bottnen i kapseln. Låt curden stelna i kylen/frysen.

Yoghurtmousse:
230 g äggula
450g socker
170 g vatten
1360 g matlagningsyoghurt
1600 g vispad grädde
15 gelatinblad
saften från 1½ citroner

Patabomb:
Värm socker och vatten till 121 grader. Häll över äggula under kraftig vispning tills den är kall. Blötlägg gelatinbladen. Smält gelatinen och blanda den med citronsaften i patabomben. Allt blandas därefter med matlagningsyoghurten och grädden. Fyll på i kapseln med yoghurtmoussen upp till kanten.

Dekorering:
Dekorera varje bakelse med ett rosenblad, chokladstick och FN-logotypen.

Mattias Ljungberg, Tössebageriet i Stockholm  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".