Krämig spetskålssoppa med laxrom

I Meny vecka 44 2008

1 litet spetskålshuvud
2 mellanstora potatis (mjölig sort)
1 äpple
1 gul lök
1 msk dillfrö (stött)
½-1 msk honung
2 msk smör
2 dl torr äppelcider eller vittvin
5 dl hönsbuljong
3 dl grädde

Skär bort rotstocken på spetskålen och strimla den sedan. Skala och hacka löken och potatisen, kärna ur och hacka äpplet med skalet kvar. Ta fram en rymlig gryta och fräs där det hackade i lite smör, låt det inte få färg. Tillsätt dillfrö samt honung och fräs lite till, häll på cider och låt det hela sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt sedan buljongen och grädden och låt småkoka i ca 15 minuter till. Känn efter om kålen känns mjuk, då är det dags att hälla upp allting i en mixer eller matberedare och mixa slät. Tillsätt gärna en klick kallt smör i sista mixervarvet och sila av soppan. Smaka av soppan med ev. mera salt och nymalen vitpeppar samt kolla på den lilla sötman som gör kål så gott! Servera soppan rykande het med en klick laxrom i mitten. Jag brukar även servera några tärningar lättpocherad eller halstrad lax i soppan samt plockad dill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".