Saffransbräserad fänkål

I Meny vecka 44 2008

2 fänkål
2 krossade vitlöksklyftor
3 kvistar timjan
1 lagerblad
5 dl vatten
2-3 dl torrt vitt vin
1 kuvert saffran
skal från ½ apelsin + saften
2 stjärnanis eller gärna 2-3 msk Pernod
2 msk olivolja
1 msk smör
Salt
1 msk honung
ev. svarta oliver och halvtorkade tomater typ: babytomater i olja

Om fänkålen känns grov, kan man med fördel skala den lite lätt med potatisskalaren. Halvera fänkålen eller skär den i tjocka skivor. Skär bort lite på rotstocken men spara den gröna fänkålsdillen. Lägg fänkålen i en kastrull och lägg ner lagerblad, timjan, apelsinskal stjärnanis eller pernod, vitlök samt vatten vin, saffran och salt. Droppa slutligen över olivoljan, täck av med lock och koka upp, sänk värmen och låt det bräsera i ca 10 minuter eller tills kålen är helt mjuk.
Ta upp fänkålen, plocka bort timjan och lagerblad samt tillsätt apelsinsaften, honungen samt smöret. Koka ihop spadet i ca 3 minuter och lägg sedan ner oliver, tomaterna och slutligen fänkålsdillen. Lägg ner fänkålen och värm den i denna underbara buljong.  Nu kan man gratinera allting med riven ost, extra gott är det med get- eller fårost, även ädelost blir mycket gott. Särskilt bra passar här fisk eller skaldjur förstås men även fläsk- eller lammkött mår mycket bra ihop med denna delikatess!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".